Google Translator

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Περισσότεροι άντρες με στοματική λοίμωξη από τον ιό HPV


Η λοίμωξη με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) στη στοματική κοιλότητα είναι πιο συνήθης στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου κεφαλής και λαιμού, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the American Medical Association’ (JAMA), αξιολόγησε περίπου 5.500 ανθρώπους ηλικίας 14 έως 69 ετών.

Περίπου το 10% των αντρών είχε τον ιό HPV στο στόμα σε σύγκριση με 3,6% των γυναικών.

Ο HPV προκαλεί την πλειοψηφία των καρκίνων του τραχήλου όπως και καρκίνους των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού, καθώς και της κεφαλής και του λαιμού.

Το κάπνισμα και το αλκοόλ είναι σημαντικοί γνωστοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο κεφαλής και λαιμού. Ωστόσο, η μόλυνση με τον HPV στο στόμα έφθασε περίπου στο 50%, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η εμφάνιση καρκίνων της κεφαλής και του λαιμού έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία τριάντα χρόνια και ο HPV έχει εμπλακεί άμεσα ως υποβόσκουσα αιτία.

Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα κυττάρων δέρματος από το στόμα τους για εξέταση και ρωτήθηκαν για τον τρόπο ζωής τους και τη σεξουαλική τους ζωή.

Συνολικά η εμφάνιση λοίμωξης στο στόμα με τον ιό HPV ήταν 7%.

Η εμφάνιση του ιού αύξανε με τον αριθμό των συντρόφων για οποιοδήποτε είδος σεξουαλικής δραστηριότητας, κολπικής ή στοματικής.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Dr Maura Gillison, δήλωσε ότι τα ευρήματα θα πρέπει να επηρεάσουν την έρευνα για τα υπάρχοντα εμβόλια HPV και το πόσο αποτελεσματικά θα ήταν στην πρόληψη των καρκίνων του στόματος. Η ερευνήτρια δήλωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι του HPV, που βρίσκεται στο στόμα, είναι άγνωστη και επομένως ο εμβολιασμός δεν μπορεί επί του παρόντος να συσταθεί για την πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου του στοματοφαρυγγικού καρκίνου.



Πηγές: ‘Journal of the American Medical Association’.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More