Google Translator

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Υποβάθμιση και του EFSF

Υποβάθμιση και του EFSF Νέα... τορπίλη στην Ευρώπη από τη Standard & Poor's. Ο οίκος, μετά την απόφασή του να «ψαλιδίσει» την αξιολόγηση εννέα κρατών της Ευρωζώνης, υποβάθμισε χθες και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Γαλλία και Αυστρία είναι εγγυητές του και εφόσον υποβαθμίστηκαν σε ΑΑ+, το EFSF δεν μπορεί να διαθέτει την άριστη αξιολόγηση ΑΑΑ» αναφέρει η ανακοίνωση, βάσει της οποίας αν διαπιστωθεί ότι τα ομόλογα που θα εκδώσει μακροπρόθεσμα το Ταμείο υποστηρίζονται πλήρως από τις εγγυήσεις των κρατών-μελών που επωφελούνται από το τριπλό Α, θα μπορούσε να επανέλθει το ΑΑΑ.

Στο άκουσμα της είδησης ο επικεφαλής του Ταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ, σχολίασε πως η υποβάθμιση αυτή δεν συνιστά μείωση της δανειοδοτικής ικανότητας του μηχανισμού. «Το EFSF διαθέτει επαρκή μέσα για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του» υπογράμμισε. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τάχθηκε πάντως «υπέρ» της αύξησης των πόρων του λέγοντας πως η κρίση έχει επιδεινωθεί σε σχέση με τον Οκτώβριο. Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε επίσης από όλους «να μάθουν να αγνοούν» τους οίκους αξιολόγησης ή, τουλάχιστον, να τους θεωρούν ως «μία παράμετρο μεταξύ πολλών άλλων». Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το PSI, τονίζοντας μόνο ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της πρέπει να φτάσουν σε ρεαλιστική συμφωνία. Επισήμανε δε για ακόμη μία φορά ότι ο απώτερος σκοπός των συζητήσεων με την Ελλάδα πρέπει να είναι το χρέος το 2020 να διαμορφωθεί στο 120% του ΑΕΠ.

Νωρίτερα χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, σχολιάζοντας τις υποβαθμίσεις από τη S&P αναφέρθηκε σε «λανθασμένη αντίληψη» που επικρατεί στους οίκους αξιολόγησης σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή στρατηγική για έξοδο από την κρίση.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More