Google Translator

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Μας δούλεψαν κανονικά

Στη Συρία έριξε τελικά άγκυρα το πλοίο με τα πυρομαχικά
Αντί για την Αλεξανδρέττα της Τουρκίας, το πλοίο Chariot, το οποίο μετέφερε 35 τόνους πυρομαχικών και αποδεσμεύσαμε άρον-άρον, κατέπλευσε τελικά στην Ταρσό της Συρίας αφήνοντας εκτεθειμένη την Κυπριακή Δημοκρατία τόσο στα Η.Ε. όσο και στην Ε.Ε.

Στην Ταρσό της Συρίας και όχι στην Αλεξανδρέττα της Τουρκίας, παρά τις γραπτές διαβεβαιώσεις της πλοιοκτήτριας εταιρείας, κατέπλευσε τελικά χθες το πρωί το ρωσικών συμφερόντων πλοίο Chariot, το οποίο μετέφερε 35 τόνους πυρομαχικών.

Το Chariot, ως γνωστόν, δεσμεύτηκε από τις κυπριακές Αρχές όταν μετά από έρευνα φάνηκε ότι μεταφέρει πυρομαχικά με προορισμό τη Συρία, στην οποία έχει επιβληθεί εμπάργκο όπλων από την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ.

Ο απόπλους του πλοίου από τη Λεμεσό επετράπη όταν η πλοιοκτήτρια εταιρεία διαβεβαίωσε τη Δημοκρατία ότι τελικά θα κατευθυνθεί στην Τουρκία.
Το πλοίο, αφού ανεφοδιάστηκε, απέπλευσε από τη Λεμεσό γύρω στις τρεις το απόγευμα της Τετάρτης με ανατολική κατεύθυνση και λίγο μετά τις πέντε σίγησε το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης της θέσης του, με αποτέλεσμα να χαθούν τα ίχνη του από τα ραντάρ και να υπάρχουν συγκεχυμένες πληροφορίες για την πορεία του.
Το λιμάνι της Αλεξανδρέττας, το οποίο έχει δηλωθεί ως νέος προορισμός του σκάφους, έδινε πάντως μέχρι και την Τετάρτη το βράδυ ως ώρα άφιξης του πλοίου εκεί, τις δυο μετά το μεσημέρι της Πέμπτης.

Οι τουρκικές λιμενικές Αρχές στη συνέχεια ανέφεραν ότι δεν υπάρχει τέτοιο πλοίο που να έχει δηλώσει πορεία προς την Αλεξανδρέττα και το Chariot δεν βρίσκεται ούτε και στον κατάλογο των πλοίων που προσεγγίζουν το λιμάνι της πόλης.

Πούν' το - πούν' το το καραβάκι;
Τελικά τον προορισμό του πλοίου αποκάλυψε το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με το λιμεναρχείο στην Άγκυρα, το πλοίο Chariot στις 10.50 χθες το πρωί έφτασε στο λιμάνι της Ταρσού, στη Συρία.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Σελτσούκ Ουνάλ δήλωσε ότι το πλοίο έφτασε στη Συρία, ενώ είπε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί η «ελληνοκυπριακή πλευρά», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, άφησε το πλοίο να φύγει, παρά το εμπάργκο κατά της Συρίας.

Μας δούλεψαν κανονικά
Στον πανικό της να ξεφορτωθεί άρον-άρον το Chariot, τελικά, η Λευκωσία έμεινε εκτεθειμένη, αφού άφησε πλοίο με οπλισμό να φύγει από έδαφος της Ε.Ε. και να καταπλεύσει στη Συρία.

Και οι ευθύνες ίσως να είναι περισσότερες αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι είμαστε η επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ και προετοιμαζόμαστε να αναλάβουμε το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους την Προεδρία της Ε.Ε.

Η Λευκωσία δεν παραδέχεται ότι φέρει ευθύνη και ότι πρέπει να δώσει εξηγήσεις και επιμένει ότι προέβη σε όλες τις νενομισμένες ενέργειες.
Μάλιστα, όπως ανέφεραν στο ΣΙΓΜΑ κυβερνητικές πηγές, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν φέρει καμιά ευθύνη, και η οποιαδήποτε ευθύνη βαραίνει μόνο την πλοιοκτήτρια εταιρεία, η οποία αθέτησε τις δεσμεύσεις της.

Ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Χρίστος Χριστοφίδης, από την πλευρά του υπεραμύνθηκε των χειρισμών της Κυβέρνησης.
Ο κ. Χριστοφίδης απέρριψε τη θέση ότι θα υπάρξουν επιπλοκές σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση έκανε το σωστό.

Πνέει τα μένεα η αντιπολίτευση
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, θεωρώντας ότι εκτεθήκαμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας.
«Φαίνεται ότι οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί της Κυβέρνησης επαληθεύονται εκ του αποτελέσματος ως λανθασμένοι. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά αποδείχτηκαν αδύναμοι ν' αποφασίσουν με βάση τις υποχρεώσεις μας έναντι της Ε.Ε., με αποτέλεσμα να δίνεται η εντύπωση ότι υπερείχαν άλλες σκοπιμότητες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου.

«Πάλι με ερασιτεχνισμούς και πρόχειρους χειρισμούς αυτής της Κυβέρνησης φαίνεται πως έχουμε αφήσει τη χώρα μας εκτεθειμένη», είπε ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

«Φαίνεται ότι το Μαρί δεν μας έγινε μάθημα», είπε ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης επέκρινε την αντιπολίτευση για τη στάση της και διερωτήθηκε πώς, χωρίς να ζητήσουν ενημέρωση από την Κυβέρνηση για την υπόθεση, προβαίνουν σε τέτοιες δηλώσεις.
ΠΗΓΗ: sigmalive.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More