Google Translator

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Νεκρός Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας στην Τεχεράνη



Νεκρός Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας στην ΤεχεράνηΕκρηξη βόμβας σημειώθηκε χθες στο κέντρο της Τεχεράνης, προκαλώντας το θάνατο ενός Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα και πυροδοτώντας νέες εντάσεις στις ήδη τεταμένες σχέσεις με τη Δύση. Δύο μοτοσικλετιστές προσέγγισαν το αυτοκίνητο του Ιρανού επιστήμονα και τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο Μοστάφα Αχμάντι-Ροσάν και ένας περαστικός. Επίθεση που μολονότι δεν είναι η πρώτη τέτοιους είδους τα τελευταία χρόνια στο Ιράν, ανεβάζει κατακόρυφα την ένταση σε μία κρίσιμη περίοδο... Το Ιράν έσπευσε να κατηγορήσει ανοιχτά τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι κρύβονται πίσω από τη δολοφονία - κατηγορίες που η Ουάσιγκτον αρνήθηκε καταδικάζοντας «κάθε μορφή βίας», ενώ το Ισραήλ τόνισε ότι δεν σχολιάζει φημολογίες... Ο Μ. Αχμάντι-Ροσάν ήταν επιτηρητής τμήματος στο πυρηνικό εργοστάσιο της Νατάνζ, με βασικό ρόλο στο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν. Και αυτό πυροδοτεί περισσότερες εντάσεις...

«Σιωνιστές»

«Η βόμβα ήταν μαγνητική, ανάλογη με αυτές που είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τη δολοφονία επιστημόνων. Πρόκειται για έργο των σιωνιστών», δήλωσε ο αντικυβερνήτης της Τεχεράνης, Σαφαραλί Μπαρατλού. Η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του Ιράν έσπευσε να διαμηνύσει ότι «αυτή η ειδεχθής πράξη της Αμερικής και του Ισραήλ δεν θα αλλάξει την πορεία του ιρανικού έθνους». Παρά τη διεθνή κινητοποίηση εναντίον του... Η Ε.Ε. βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν. Και οι ΗΠΑ σφίγγουν ακόμα περισσότερο τον κλοιό, επιζητώντας συμμάχους στην? Ασία και χαρακτηρίζοντας -δια στόματος της Χίλαρι Κλίντον- την απειλή του Ιράν για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ «προκλητική» και «επικίνδυνη».

Μοναδική «παραφωνία» η Ρωσία, η οποία επανέλαβε χθες την αντίθεσή της σε ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ ή της Ε.Ε. απέναντι στο Ιράν (εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ), ακόμα κι αν η Τεχεράνη προχωρήσει με τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου. «Ενδεχόμενες κυρώσεις όχι μόνο δεν θα ενθαρρύνουν τον πυρηνικό αφοπλισμό του Ιράν, αλλά θα περιορίσουν τις πιθανότητες για μελλοντικό διάλογο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Ο Γκάιτνερ στην Ασία

Εις άγραν συμμάχων για τον πυρηνικό αφοπλισμό του Ιράν περιοδεύει στην Ασία ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ. Πρώτος σταθμός του, το Πεκίνο, στο οποίο άσκησε πιέσεις για να περιορίσει τις πετρελαϊκές εισαγωγές από το Ιράν. Η Κίνα φαίνεται να αναζητά ήδη εναλλακτικές λύσεις για την τροφοδότηση της βιομηχανίας της. Επόμενοι σταθμοί, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα που ήδη μελετά εναλλακτικές σε περίπτωση νέων αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν.

Πηγή ; imerisia.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More