Google Translator

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

«To Android είναι τώρα μπροστά από το iPhone» δηλώνει ο Eric Schmidt της Google

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε υψηλόβαθμα στελέχη, μεγάλων και πολυεθνικών εταιρειών τεχνολογίας, να προβαίνουν σε βαρύγδουπες δηλώσεις, ενίοτε συνοδευόμενες από αιχμηρά σχόλια για τον ανταγωνισμό, άλλοτε πλαγίως διατυπωμένα και μερικές φορές, όπως στην προκειμένη περίπτωση, με απόλυτη ευθύτητα. Ο κ. Eric Schmidt, κατέχων του τίτλου «Executive Chairman» της Google, στο συνέδριο «LeWeb» φαίνεται ότι είχε όρεξη για δηλώσεις, τοποθετήσεις, προβλέψεις αλλά και ένα μικρό πρόβλημα, το οποίο θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Βάσει των πληροφοριών από το άρθρο της ιστοσελίδας «Cnet News», η βροντερή δήλωση «To Android είναι τώρα μπροστά από το iPhone» του
κυρίου Schmidt προκάλεσε μια σιγή δευτερολέπτων από τους παρευρισκόμενους θεατές του συνεδρίου «LeWeb» - ίσως, βέβαια, να έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι ο χώρος ήταν πλημμυρισμένος από συσκευές iPhone, iPad και φορητούς υπολογιστές MacBook, όλα προϊόντα της Apple. Έσπευσε όμως, προσθέτοντας: «πλήθος συσκευών, Android 4.0 (Ice Cream Sandwich), χαμηλότερη τιμή [σσ. έναντι των iPhone/iPad), περισσότεροι προμηθευτές», εξηγώντας έτσι σε ποια κριτήρια στηρίζεται η «βαριά» του δήλωση.

Στη σκληρή αρένα των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων και συσκευών τύπου ταμπλέτας, υπάρχουν δύο βασικοί και ισχυρότεροι «παίκτες», ο καθένας με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα: οι εταιρείες Apple και Google, οι οποίες εκφράζονται μέσω του διαφορετικού περιβάλλοντος εργασίας (ή αλλιώς Λειτουργικού Συστήματος) που προσφέρουν, Apple iOS και Google Android. Επιπλέον, η πρώτη αποκλειστικά η ίδια κατασκευάζει τις συσκευές της, όπως το iPhone / iPod / iPad, και τις συνοδεύει με το iOS, ενώ η δεύτερη εταιρεία αναπτύσσει μόνο το Android περιβάλλον, το οποίο εν συνεχεία διαθέτει σε πολλούς κατασκευαστές, ώστε να το ενσωματώνουν στα κινητά τηλέφωνα και στις ταμπλέτες τους.

Κάπου εδώ εμφανίζεται το «μικρό πρόβλημα» του κυρίου Schmidt, το οποίο αναφέραμε πιο πάνω: προφανώς ξεχνάει ή καλύτερα «επιμελώς αγνοεί» το γεγονός ότι οι περισσότεροι προγραμματιστές έχουν ως βασική πλατφόρμα ανάπτυξης (δημιουργίας) εφαρμογών και παιχνιδιών το iOS της Apple και, στην καλύτερη περίπτωση, το Android λαμβάνει δευτερεύουσα προτεραιότητα, στη χειρότερη μάλιστα, δεν υποστηρίζεται καν.

Ο λόγος είναι απλός και δεν έχει καμία σχέση με την ποιότητα, ευκολία χρήσης ή λειτουργικότητα του Android: υπάρχουν πάρα, μα πάρα, πολλές συσκευές Android (κιν. τηλέφωνα/ταμπλέτες) στην αγορά, με εξίσου ποικίλα (άρα διαφορετικά μεταξύ τους σε μεγάλο βαθμό) τεχνικά χαρακτηριστικά (διαστάσεις οθόνης και ανάλυσής της, κεντρικό τσιπ). Αυτό προκαλεί την εξής δυσκολία σε έναν προγραμματιστή/ομάδα προγραμματιστών: θα πρέπει να «κόψουν - ράψουν» με διαφορετικό τρόπο το παιχνίδι/εφαρμογή που αναπτύσσουν, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε συσκευής και τόσες φορές, όσες και οι συσκευές Android που επιθυμούν να υποστηρίξουν.


Στην περίπτωση της Apple όμως, επειδή ακριβώς η ίδια αναπτύσσει - παράγει συσκευές και Λειτουργικό Σύστημα, λογικό είναι να έχει τον απόλυτο έλεγχο στα πάντα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των συσκευών iPhone που κυκλοφορούν να είναι μικρός (από το 2009 έως σήμερα υπάρχουν μόλις 3 μοντέλα iPhone, τα 3GS, 4, 4S και από το 2010 δύο μοντέλα ταμπλέτας: iPad 1 και 2), διευκολύνοντας έτσι τη ζωή των προγραμματιστών, καθώς οι διαφορές των τεχνικών χαρακτηριστικών είναι σαφώς απείρως λιγότερες έναντι της πληθώρας των Android συσκευών (τηλέφωνα και ταμπλέτες).

Λαμβάνοντας υπ' όψιν κιόλας το γεγονός των ιδιαίτερα υψηλών πωλήσεων που διακρίνουν εδώ και χρόνια τις φορητές συσκευές της Apple, είναι εύκολα κατανοητό το γιατί οι προγραμματιστικές ομάδες έχουν ως πρώτη επιλογή την πλατφόρμα iOS.


Εντούτοις, ο κ. Eric Schmidt έχει διαφορετική άποψη, λέγοντας ότι χάρη στις περισσότερες πωλήσεις συσκευών βασισμένες στο περιβάλλον Android έναντι του iPhone (σε αυτό δεν ψεύδεται, είναι η αλήθεια), αλλά και στην εξάπλωση της νέας έκδοσης «Ice Cream Sandwich» (ή αλλιώς Android 4.0), που μεταξύ άλλων θέτει μερικά κοινά standards μεταξύ συσκευών (προς διευκόλυνση των προγραμματιστών), σε περίπου ένα εξάμηνο, πρώτη προτεραιότητα θα είναι το Android και όχι το iOS. Σκληρές λοιπόν οι δηλώσεις του κυρίου Schmidt, ο οποίος από τη μεριά του καλά κάνει και τις διατυπώνει δημόσια και με αυτή τη φραστική δυναμική, αυτό όμως που σίγουρα θα διαμορφώσει τις θέσεις του (προς πιο «ήπιο» ή ακόμα πιο καυστικό ύφος, ανάλογα με την έκβαση / εξέλιξη των γεγονότων) είναι η επερχόμενη παρουσίαση του iPad 3 (ενδεχομένως και του iPhone 5) μέσα στους επόμενους μήνες...




Πηγή: zougla.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More