Google Translator

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Στον αστερισμό της Λύρας οι δύο μικρότεροι από τη Γη εξωπλανήτες

Τους δύο, μέχρι στιγμής, μικρότερους εξωπλανήτες εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» της NASA στον αστερισμό της Λύρας, 1.000 έτη φωτός μακριά.

Είναι μικρότεροι από τη Γη και η σύνθεσή τους πιθανότατα μοιάζει με του πλανήτη μας.

Μια ακόμη εντυπωσιακή ανακάλυψη ανακοινώνουν στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση «Nature» ερευνητές περί τον Φρανσουά Φρεσέν από το Κέντρο Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian του Κέμπριτζ Μασαχουσέτης: πρόκειται για ένα ηλιακό σύστημα αποτελούμενο από ένα κεντρικό άστρο λίγο ψυχρότερο από τον Ηλιο μας και συνολικά πέντε πλανήτες. Τρεις απ' αυτούς είναι αέριοι γίγαντες στο μέγεθος Ποσειδώνα κι ανάμεσά τους δύο πιθανόν συμπαγείς.

Οι δύο μικροί πλανήτες, με επιστημονικές ονομασίες «Κέπλερ 20e» και «Κέπλερ 20f» περιστρέφονται γύρω απ' τον «Κέπλερ 20» σε 6 και 20 ημέρες αντιστοίχως. Η μάζα τους είναι ακόμη άγνωστη, αλλά πιθανολογείται πως έχουν σύνθεση παρόμοια με της Γης, δηλαδή με 1/3 της μάζας γύρω από πυρήνα σιδήρου και 2/3 πετρώδους μανδύα από άλατα πυριτίου. Ωστόσο, η μέση θερμοκρασία τους -400 και 850ο C- δεν επιτρέπει υποθέσεις για ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή, επομένως ούτε ζωής.

Το «Κέπλερ» εκτοξεύτηκε το 2009 σε ηλιακή τροχιά με σκοπό την ανίχνευση του γαλαξία για εξωπλανήτες. Το κύριο αστρονομικό του όργανο είναι ένα φωτόμετρο με άνοιγμα διαφράγματος 0,95 μ. και συνολική ανάλυση φωτοδιόδων 95 Megapixel.

Σχεδόν όλοι οι εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί από το 1995 είναι πολύ μεγαλύτεροι από τη Γη και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για παρουσία ζωής. Ο τελευταίος πιο πολλά υποσχόμενος είναι ο Κέπλερ 22b σε απόσταση 600 ετών φωτός.

ΠΗΓΗ: enet.gr SPIEGEL on line/ krone.at/ Reuters/ New York Times

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More