Google Translator

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Χωρίς θέρμανση και βιβλία πολλά σχολεία


«Σήμα κινδύνου» για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης εκπέμπουν οι εκπαιδευτικοί. Μόνο σε γυμνάσια και λύκεια λείπει το 25% των βιβλίων -ακόμα και σε βασικά μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως Αρχαία Ελληνικά, Φυσική και Λατινικά κατεύθυνσης-, ενώ η προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου γίνεται με το? σταγονόμετρο, με ένα μέρος των εξόδων να καλύπτεται από τους γονείς.

Την ίδια ώρα, παραμένουν ανεξόφλητες οφειλές σε εκπαιδευτικούς, κυρίως σε αναπληρωτές, ενώ εκκρεμεί η χορήγηση του εφάπαξ σε 44.000 εκπαιδευτικούς με τη λίστα
αναμονής να φθάνει τα έξι χρόνια.

Την κατάσταση που επικρατεί στην εκπαίδευση λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης -για το 2012 «έπεσε» στο 2,69% επί του ΑΕΠ- περιέγραψαν τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας των καθηγητών (ΟΛΜΕ), σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Απεργία
Προειδοποίησαν δε, ακόμη και με απεργία διαρκείας σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιχειρήσει να εφαρμόσει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας στους εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, η ΟΛΜΕ παρουσίασε στοιχεία για τις εργασιακές συνθήκες και τις αμοιβές των εκπαιδευτικών, χαρακτηρίζοντας ως «ψευδείς» τους ισχυρισμούς του ΟΟΣΑ ότι οι Ελληνες εκπαιδευτικοί είναι από τους πιο? χαλαρά εργαζόμενους στην Ευρώπη και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αυξηθεί το ωράριο εργασίας τους.

Οι ώρες διδασκαλίας των Ελλήνων εκπαιδευτικών εβδομαδιαίως είναι κατά μέσο όρο 18,5 για το γυμνάσιο και το λύκειο, δηλαδή, αντίστοιχες του μέσου όρου διδασκαλίας των 25 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. (19,1 για το γυμνάσιο και 18,4% για το λύκειο). Τις περισσότερες ώρες διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί σε Μάλτα (26 ώρες), Βουλγαρία και Σκωτία (23 ώρες), ενώ τις λιγότερες σε Φινλανδία (13 έως 17) και Πολωνία (14 ώρες).

Η διάρκεια του σχολικού χρόνου στην Ευρώπη είναι κατά μέσο όρο 42 εβδομάδες.

Οι Ελληνες εκπαιδευτικοί είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους στην Ευρώπη. Κατά μέσο όρο, οι αποδοχές τους φθάνουν τα 36.230 ευρώ ετησίως όταν στις χώρες της Ε.Ε. είναι 47.374 ευρώ.

Πηγή: imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More