Google Translator

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Ταυρομαχία Ρονάλντο - Μέσι

Η μονομαχία του Κριστιάνο Ρονάλντο με τον Λιονέλ Μέσι είναι αυτή, που ξεχωρίζει στο σημερινό «clasico» στο «Μπερναμπέου». Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ ποντάρει σε μία εξαιρετική παράδοση, που έχει «χτίσει» στην Πριμέρα Ντιβισιόν, καθώς σε 46 αγώνες πρωταθλήματος, που βρήκε δίχτυα, η «βασίλισσα της Ευρώπης» δεν ηττήθηκε! Κι όχι μόνο. Από τους 46 αγώνες, στους 45 η Ρεάλ κέρδισε και παραχώρησε μόνο μία ισοπαλία! Στους συγκεκριμένους αγώνες ο «CR7» βρήκε δίχτυα 83 φορές (26 τη σεζόν 2009-10, 40 την περίοδο 2010-11 και 17 τη φετινή περίοδο). Μάλιστα, oι επιδόσεις του θυμίζουν τη μεγάλη Λίβερπουλ της δεκαετίας του '80, όπου για επτά χρόνια (1980-1987) δεν έχανε στο πρωτάθλημα, στους 145 αγώνες, που «μάτωνε» τα δίχτυα ο βασικός γκολτζής της, ο Ιαν Ρας.

Ωστόσο, η Μπαρτσελόνα συνιστά τη μεγάλη πρόκληση για
τον 26χρονο Πορτογάλο άσο. Ο «CR7» μετακινήθηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης το καλοκαίρι του 2009 σπάζοντας το ρεκόρ της πιο ακριβής μεταγραφής, καθώς δαπανήθηκαν 96 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτησή του. Ομως έπρεπε να έρθει το 2011 για να μπορέσει ο Πορτογάλος να σκοράρει σε βάρος των «μπλαουγκράνα».

Τον Απρίλιο η Ρεάλ αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Μπαρτσελόνα στο «Μπερναμπέου» για το πρωτάθλημα, στο πρώτο από τα τέσσερα συνολικά «clasico», που έδωσαν οι δύο ομάδες σε διάστημα ενός μηνός! Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος αγώνας είναι ο μοναδικός που η Ρεάλ δεν κέρδισε, ενώ έχει σκοράρει ο Κριστιάνο Ρονάλντο!

Ο Πορτογάλος μπορεί να περηφανεύεται πως έκρινε τον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας την περασμένη σεζόν, όπου σκόραρε με κεφαλιά στην παράταση.

Ομως η σύγκριση με τα 13 γκολ του Μέσι στα «clasico» τον κάνει να ωχριά μπροστά στον Αργεντινό «μάγο».

Πάντως, με την αρωγή του Μουρίνιο, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει εξελιχθεί σε γκολτζή ολκής. Από το 2009 έχει φτάσει πλέον τα 107 γκολ σε 109 επίσημους αγώνες με τους «μπλάνκος» κι είναι πλέον 14ος σκόρερ στην ιστορία τους. Ομως έχει ακόμη πολύ δρόμο για να πιάσει τον Ραούλ, που είναι ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία των «μερένχες» με 323 τέρματα.

Καθ' οδόν προς την κατάκτηση της τρίτης συνεχόμενης «Χρυσής Μπάλας», ο Λιονέλ Μέσι θα πρέπει να κάνει μία στάση στο «Μπερναμπέου». Σε ηλικία μόλις 24 ετών, ο Αργεντινός μάγος έχει βαλθεί να σπάσει όλα τα ρεκόρ στους «μπλαουγκράνα». Ηδη έχει δύο «Χρυσές Μπάλες» στο ενεργητικό του κι είναι το μεγάλο φαβορί για να τις κάνει τρεις στο τέλος του χρόνου, για να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Μισέλ Πλατινί. Ο Γάλλος πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ ως ποδοσφαιριστής είναι ο μοναδικός που είχε κάνει δικές του τρεις «Χρυσές Μπάλες» ισάριθμες διαδοχικές χρονιές (1982, 1983, 1984).

Ο Αργεντινός ζογκλέρ είναι ήδη ο 2ος σκόρερ στην ιστορία της Μπαρτσελόνα με 206 τέρματα σε 291 αγώνες κι είναι θέμα χρόνου για να ξεπεράσει τον Θέσαρ Ροντρίγκες, που έχει 235 γκολ στο ενεργητικό του.

Στο 261ο «clasico», ο Μέσι χρειάζεται ένα τέρμα για να πιάσει τον Θέσαρ στη λίστα με τους γκολτζήδες στο κορυφαίο ντέρμπι του πλανήτη.

Ο Μέσι έχει «πονέσει» 13 φορές τους Μαδριλένους, ενώ ο Θέσαρ έχει σκοράρει 14 φορές εναντίον τους (σ.σ. όσες και οι Πούσκας, Χέντο για τη Ρεάλ).

Ωστόσο, ο επίτιμος πρόεδρος της Ρεάλ, η «ξανθιά σαΐτα», ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο, έχει να επιδείξει τις κορυφαίες επιδόσεις στα «clasico» με 18 γκολ. Ακολουθεί ο Ραούλ με 15, αλλά και σ' αυτή την κατηγορία, ο Μέσι έχει σύμμαχο τον χρόνο.

Μάλιστα, είναι ο τελευταίος άσος, που πέτυχε χατ τρικ σε «clasico», τον Μάρτιο του 2007, σε ηλικία μόλις 19 ετών, όπου Μπαρτσελόνα και Ρεάλ αναδείχθηκαν ισόπαλες 3-3 στο «Καμπ Νόου» για το πρωτάθλημα.

Ο προηγούμενος, που είχε καταφέρει το ίδιο στο μεγάλο ντέρμπι, ήταν ο Χιλιανός Ιβάν Ζαμοράνο στη νίκη της Ρεάλ με 5-0 τον Ιανουάριο του 1995.

Για την Μπαρτσελόνα, ο Βραζιλιάνος Ρομάριο ήταν αυτός που είχε σημειώσει τρία γκολ σε βάρος των Μαδριλένων σ' έναν αγώνα, το 1994, όταν οι «μπλαουγκράνα» διέσυραν με 5-0 τη Ρεάλ στη Βαρκελώνη.

Μάλιστα, απόψε ο Μέσι θα φτάσει τους 292 αγώνες και θα πιάσει τον Ολλανδό Φιλίπ Κοκού, στην πρώτη θέση των ξένων ποδοσφαιριστών με τις πιο πολλές συμμετοχές στην ιστορία της «Μπάρτσα».

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ
Το 2008 η τελευταία νίκη της Ρεάλ


Οι δύο «αιώνιοι» του ισπανικού ποδοσφαίρου θα τεθούν αντιμέτωποι για 216η φορά στην ιστορία τους σε όλες τις διοργανώσεις (Πριμέρα Ντιβισιόν, Κύπελλο Ισπανίας, Σούπερ Κύπελλο Ισπανίας, Τσάμπιονς Λιγκ). Η Ρεάλ κρατά βραχεία κεφαλή στις νίκες με 86 έναντι 84 της Μπαρτσελόνα, ενώ 45 αγώνες έληξαν ισόπαλοι (σ.σ. ανεξαρτήτως έδρας). Στα τέρματα, οι «μπλάνκος» προηγούνται με 361 έναντι 347 των Καταλανών. Στη Μαδρίτη, η Ρεάλ έχει εξαιρετικές επιδόσεις με 50 νίκες έναντι 16 των «μπλαουγκράνα». Δεν ανέδειξαν νικητή 15 αγώνες. Η Ρεάλ κέρδισε για τελευταία φορά τη «Μπάρτσα» στο «Μπερναμπέου» το 2008 με 4-1! Το αποψινό ντέρμπι είναι το έβδομο μέσα σε μία χρονιά, για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο ομάδων.

ΖΟΣΕ ΜΟΥΡΙΝΙΟ
Μία νίκη στα 6 φετινά «clasico»


Ο Πορτογάλος προπονητής Ζοσέ Μουρίνιο δέχτηκε την πρόκληση να καθίσει στον πάγκο της Ρεάλ, έχοντας θητεύσει παλιότερα και στην Μπαρτσελόνα ως μεταφραστής του αείμνηστου Μπόμπι Ρόμπσον και ως βοηθός προπονητής τη δεκαετία του '90. Ωστόσο, στις έξι μονομαχίες του μέσα στο 2011 με την Μπαρτσελόνα κέρδισε μόνο τον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας. Εχασε την πρόκριση στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ την άνοιξη, δεν μπόρεσε να κατακτήσει το Σούπερ Κύπελλο Ισπανίας σε διπλούς τελικούς τον Αύγουστο, ενώ η ομάδα του έμεινε στο «Χ» στον αγώνα πρωταθλήματος τον Μάρτιο. Πάντως, στο αποψινό «clasico» η Ρεάλ κατεβαίνει μετά 15 σερί νίκες (10 στο πρωτάθλημα και 5 στο Τσάμπιονς Λιγκ).

ΓΙΟΖΕΠ ΓΚΟΥΑΡΔΙΟΛΑ
«Προέχει η σωτηρία του ευρώ»


Ο 41χρονος τεχνικός πιστώνεται, με τη βοήθεια του Μέσι φυσικά, την πιο θεαματική ομάδα στην ιστορία της Μπαρτσελόνα. Ωστόσο, ο ίδιος παραμένει σοβαρός και μετρημένος. Θέλοντας να δείξει πως υπάρχουν πιο σοβαρά πράγματα από το ποδόσφαιρο, δήλωσε με παρρησία: «Το ντέρμπι δεν είναι τόσο σοβαρή υπόθεση, όσο η σωτηρία του ευρώ!». Ακόμη κι έτσι, ο «Πεπ» μπορεί να χαμογελάσει πλατιά για τις (προπονητικές) του επιδόσεις στα «clasico». Σε 11 ντέρμπι με τους Μαδριλένους, έχει οδηγήσει την «Μπάρτσα» σε 8 νίκες κι έχει χάσει μόνο φορά (σ.σ. στον τελικό του Κυπέλλου τον Απρίλιο). Το 2010, έγινε ο πρώτος προπονητής στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, που έχει πανηγυρίσει τέσσερις διαδοχικές νίκες σε «clasico».

ΡΕΑΛ

ΥΠΕΡ

Επίθεση -φωτιά: Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει την πιο παραγωγική επίθεση στο φετινό πρωτάθλημα. Σε 14 αγωνιστικές, οι άσοι της έχουν πετύχει 49 τέρματα!
Κριστιάνο Ρονάλντο: Ο Πορτογάλος άσος άνοιξε... λογαριασμό σε βάρος της Μπαρτσελόνα τη φετινή χρονιά. Ολοι στη Ρεάλ ελπίζουν ότι θα συνεχίσει και απόψε.
Χαμηλοί τόνοι: Ο Ζοσέ Μουρίνιο αποφάσισε να μη μιλήσει στην τελευταία συνέντευξη Τύπου για να μην ανεβάσει το... θερμόμετρο. Μία σοφή απόφαση, αν αναλογιστούμε ότι ο «Special One» έχει μία τάση να... παραπονιέται στις ήττες, και ειδικά από την Μπαρτσελόνα.

ΚΑΤΑ
Ο Σωματοφύλακας: Ο Πορτογαλοβραζιλιάνος Πέπε θα έχει πάλι τον ρόλο του σωματοφύλακα του Μέσι. Κάθε φορά επιστρατεύει κάθε μέσο για να τον σταματήσει, αλλά με πενιχρά αποτελέσματα.
Ενας φορ κρούσης: Ο Μουρίνιο προανήγγειλε πως θα παίξει με ένα φορ περιοχής, ή τον Μπενζεμά ή τον Ιγκουαΐν. Με αυτή την απόφαση «φρενάρει» την επίθεσή του.
Ενισχυμένο κέντρο: Μετά την απόφασή του για ένα φορ, ο Μουρίνιο σχεδιάζει να παίξει με ενισχυμένο κέντρο (5 παίκτες), ποντάροντας να «χτυπήσει» σε αντεπιθέσεις.



ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

ΥΠΕΡ

Μεγάλο κίνητρο: Η «Μπάρτσα» υπολείπεται τρεις βαθμούς από την πρωτοπόρο Ρεάλ με ένα ματς περισσότερο (34 έναντι 37). Τι πιο μεγάλο κίνητρο;
Σούπερ Μέσι: Ο Αργεντινός είναι αποφασιστικός με 13 γκολ στα 15 ντέρμπι με τη Ρεάλ. Είναι ο ηγέτης της «Μπάρτσα» και μπροστάρης στα «clasico».
Οι πολλές επιλογές: Ο Γκουαρδιόλα έχει πολλές επιλογές στην επίθεση. Ακόμη και αν δεν... τραβήξει ο Μέσι, υπάρχουν κι άλλοι για να σκοράρουν (Πέδρο, Αλέξις Σάντσες).

ΚΑΤΑ
Ντεφορμέ ο Βίγια: Ο Ισπανός φορ περνά περίοδο ντεφορμα-ρίσματος, αλλά ο Γκουαρδιόλα συνεχί-ζει να τον στηρίζει. Ο ίδιος έχει καλή... σχέση με τα δίχτυα της Ρεάλ, που «αγα-πά» από τότε που ήταν στη Βαλένθια.
Η άμυνα των τριών: Ο Γκουαρδιόλα αναμένεται να παίξει με τρεις αμυντικούς για να «γεμίσει» κι αυτός το κέντρο με σύστημα 3-4-3. Τότε, οι κενοί χώροι στην άμυνα θα είναι περισσότεροι.
Ο εθισμός στις νίκες: Η «Μπάρτσα» σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της. Ομως τη φετινή σεζόν οι παίκτες της εμφανί-ζονται λίγο κορεσμέ-νοι και δεν δείχνουν να έχουν την ίδια «δίψα» για τις νίκες.

Πηγή: ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More