Google Translator

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Καταναλώνουμε αντιβιοτικά σαν καραμέλες και χωρίς ιατρική συνταγή

«Πρωταθλήτρια» στην εξωνοσοκομειακή κατανάλωση αντιβιοτικών είναι η χώρα μας, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών.

Οι κάτοικοι της χώρας μας καταναλώνουν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού, ακόμη και για μια απλή ίωση, υπονομεύοντας σοβαρά την υγεία τους...

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση στην Ευρώπη σε δύο από αυτά (κεφαλοσπορίνες και μακρολίδες). Από το 2004 έως το 2008 παρατηρήθηκε συνεχής αύξηση της ετήσιας κατανάλωσης όλων των ομάδων αντιβιοτικών. Σύμφωνα με τρεις επίσημες πανελλαδικές δημοσκοπήσεις, διαπιστώθηκαν τα εξής:
το 2007, το 25% στην Ενωση έπαιρναν αντιβιοτικά έναντι 47% το 2009 και 57% το 2010 για την αντιμετώπιση λοιμώξεων του αναπνευστικού με κυριότερα συμπτώματα: πονόλαιμο, συνάχι, βήχα και χαμηλό πυρετό, δηλαδή ιογενείς λοιμώξεις, για τις οποίες τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία αξία. Είναι όμως ακόμη πιο ενδιαφέρον ότι το 10% έπαιρναν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή, από το φαρμακείο της γειτονιάς !

«Να διαφυλάξουμε τα αντιβιοτικά!». Με το μήνυμα αυτό πραγματοποιήθηκε χθες ενημερωτική συνάντηση με πρωτοβουλία του ΕΔΟΕΑΠ και τη συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά.

Για το θέμα μίλησαν χθες η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας/Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και τα μέλη του Δ.Σ., Κυριακή Κανελλακοπούλου, καθηγήτρια Παθολογίας/ Λοιμώξεων, ο Αγγελος Πεφάνης, διευθυντής Παθολογικής Κλινικής ΓΝΑ «Σωτηρία», η Πουλάκου Γαρυφαλλιά -επιμελήτρια ΕΣΥ και ο Νικόλαος Τσόγκας -παθολόγος/λοιμωξιολόγος Μονάδας Λοιμώξεων ΓΝΑ ΕΕΣ.

Επίσης, σύμφωνα με μελέτη του 2010 με στόχο την αντοχή του πνευμονιοκόκκου στα αντιβιοτικά και τις πρακτικές κατανάλωσης αντιβιοτικών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, η χρήση αντιβιοτικών σ' αυτές τις ηλικιακές ομάδες παραμένει πολύ υψηλή σε σχέση με τον αριθμό και το είδος των λοιμώξεων που εμφανίζει κάθε παιδί.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Ελένη Σπανοπούλου, επισήμανε ότι σύμφωνα με στοιχεία του ECDC, περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως στην Ε.Ε. εξαιτίας λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια ανθεκτικά στις αντιβιοτικές θεραπείες, ενώ το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και των απωλειών στην παραγωγικότητα ξεπερνά τα 1,5 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, η αρχίατρος του ΕΔΟΕΑΠ, δρ Βασιλική Σιατερλή, τόνισε ότι επιβάλλεται η αλλαγή νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα, καθώς το ισχύον επιτρέπει στους ασθενείς να αγοράζουν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού.

Πηγή: enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More