Google Translator

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Στο 5% η ύφεση της ελληνικής οικονομίας

Καθηλωμένη σε ύφεση, η οποία διαμορφώθηκε στο 5%, παρέμεινε η ελληνική οικονομία στο γ' τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Το ποσοστό της μείωσης του ΑΕΠ είναι ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το 5,2% που ήταν η αρχική εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ και εμφανώς «βελτιωμένο» σε σύγκριση με το 7,4% του β' τριμήνου και το 8,3% του α' τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η οικονομία δεν μπορεί να ξεφύγει από την ύφεση λόγω της βουτιάς των επενδύσεων και της μείωσης της κατανάλωσης. Οπως σημειώνουν οικονομικοί αναλυτές, η εικόνα θα μπορούσε να ήταν καλύτερη αν μέσω ΕΣΠΑ είχαν ενισχυθεί οι δημόσιες επενδύσεις.

Στόχος το 5,5%
Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ είναι μη
εποχικά προσαρμοσμένα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εκτίμηση για τον μέσο ρυθμό μείωσης του ΑΕΠ φέτος και για το κατά πόσο θα επιτευχθεί ο στόχος για ύφεση 5,5%. Πάντως μέχρι στιγμής στο εννεάμηνο η ύφεση προσδιορίζεται στο 6,9% και θεωρείται πιθανό σε ετήσια βάση να προσεγγίσει το 6%.

Η βαθύτερη ύφεση σε συνδυασμό με τις σοβαρές αδυναμίες που παρουσιάζει η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού φέρνουν πιο κοντά τη λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2012, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής:
  • Η συνολική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 5,1%. Μόνον τα νοικοκυριά μείωσαν τις δαπάνες τους κατά 5,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, υπό το βάρος των περικοπών σε μισθούς - συντάξεις αλλά και των έκτακτων φόρων που επιβλήθηκαν.
  • Δραματική μείωση καταγράφεται στις επενδύσεις, με τις επιχειρήσεις να βρίσκονται εγκλωβισμένες σε περιβάλλον εξαιρετικά περιορισμένης ρευστότητας, αφού οι τράπεζες κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες, και μειωμένης καταναλωτικής ζήτησης.
  • Σημαντική μείωση κατά 71,4% σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα, αντισταθμίζοντας μερικώς τη μείωση του ΑΕΠ.
Πηγή: ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More