Google Translator

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Η ελληνική ζωγραφική στον χρόνο, μέσα από 150 έργα

«Η γριά με το γατάκι» υποδέχεται, κάπως σκεπτική, τον επισκέπτη της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων. Πιο πέρα η γυναίκα με την «Επιστολή» στο χέρι, χαμογελάει συγκρατημένα διαβάζοντας τα ευχάριστα νέα. Τα έργα αυτά του Γεωργίου Ροϊλού και του Γεωργίου Ιακωβίδη αντίστοιχα, που ανήκουν στον ακαδημαϊκό ρεαλισμό, αρχίζουν μια περιήγηση στην ιστορία της νεοελληνικής τέχνης.
Εκατόν πενήντα έργα ελλήνων καλλιτεχνών - από τα 3.000 των συλλογών της Πινακοθήκης - αφηγούνται την πορεία από τον Ακαδημαϊσμό στον Ιμπρεσιονισμό, από τη γενιά του '30 έως τις σύγχρονες αναζητήσεις. Μια έκθεση που συνοδεύεται από μια
εύχρηστη, δίγλωσση έκδοση σε σχετικά μικρό μέγεθος ώστε να μη βαραίνει τον περιηγητή. Τα συνοπτικά κείμενα της διευθύντριας της Πινακοθήκης, Νέλλης Κυριαζή, αποτελούν οδηγό και βοήθημα για τους φιλότεχνους.
«Με ενδιέφερε η ποικιλομορφία της τέχνης. Γι' αυτό και με την έκθεση των μόνιμων συλλογών γίνεται μια συνοπτική αναφορά στα κινήματα, φανερώνοντας παράλληλα τους τρόπους που τα υποδέχτηκαν οι έλληνες δημιουργοί», έλεγε χτες η Νέλλη Κυριαζή. Αναφέρθηκε δε στο ενδιαφέρον της σχολικής κοινότητας, καθώς περίπου 9.000 μαθητές επισκέπτονται την Πινακοθήκη κάθε χρόνο.
Παράλληλα, εκτίθενται και άγνωστα έργα των συλλογών, όπως εκείνα των Ηλία Φέρτη, Σπύρου Παπαλουκά, Γεράσιμου Στέρη, Αννας Κινδύνη, Χρήστου Δαγκλή, Ιφιγένειας Λαγάνα, Θεοχάρη Μορέ.
«Η έκθεση δίνει μια σύντομη και ουσιαστική εικόνα της νεοελληνικής τέχνης. Παράλληλα οι συλλογές αποτελούν έναν αστείρευτο πλούτο», σχολίαζε η πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και αντιδήμαρχος, Αννα Φιλίνη.
Οι μόνιμες συλλογές φιλοξενούνται στο ένα κτίριο της Πινακοθήκης, ενώ στο διπλανό θα παρουσιάζονται - από 15 Δεκεμβρίου - περιοδικές εκθέσεις, αρχής γενομένης με τις «Design και Οικολογία», «Μαρία Μυλωνά - Κυριακίδη, Αναδρομική», «Εργα και μακέτες του Γιώργου Βακιρτζή για τον κινηματογράφο».

Πηγή: tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More