Google Translator

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Εγκρίθηκε η ΑΜΚ της Εθνικής κατά 1 δισ. ευρώ με προνομιούχες υπέρ του Δημοσίου

Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ, με έκδοση προνομιούχων μετοχών υπέρ του Δημοσίου, ενέκρινε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας. Οι νέες μετοχές θα διατεθούν με τιμή 5 ευρώ έκαστη. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Απόστολος Ταμβακάκης εκτίμησε πως το 2012 προδιαγράφεται δύσκολο για τον τραπεζικό κλάδο, λέγοντας πως η ΕΤΕ θα κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να μην προσφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Έως τον Ιούλιο το βασικό πρόβλημα των τραπεζών ήταν η ρευστότητα. Από τότε μεσολάβησαν δύο γεγονότα, το PSI με το κούρεμα των ομολόγων και ο διαγνωστικός έλεγχος της Blackrock που μετέτρεψαν το πρόβλημα ρευστότητας σε πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας» είπε ο Απ.Ταμβακάκης μιλώντας στους μετόχους.

Σχετικά με τις κινήσεις που αφορούν την θυγατρική της στην Τουρκία, την Finansbank, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ ανέφερε ότι η στρατηγική δεν έχει αλλάξει, σημειώνοντας πως η διοίκηση της Εθνικής περιμένει την κατάλληλη χρονική στιγμή για να υπάρξει η δυνατότητα να προχωρήσει το σχέδιο που έχει ανακοινωθεί για πώληση μέρους των μετόχων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣ Β.Ράπανος χαρακτήρισε επιβεβλημένη και ωφέλιμη την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, επισημαίνοντας ότι είναι μία κίνηση που θα επιτρέψει στην τράπεζα να αντιμετωπίσει τις απώλειες από το PSI και την έκθεση της BlackRock.

Η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε πως, μετά την ΑΜΚ, ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων του ομίλου θα ανέλθει στο 11% έναντι απαίτησης της Τράπεζας της Ελλάδας για 10% από τις αρχές του 2012.

Η Εθνική, σημειώνει το Reuters, μπορούσε στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών του 2008 να αντλήσει συνολικά 1,350 δισ. ευρώ. Είχε, ωστόσο, αντλήσει στο παρελθόν μόνο 350 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή και οι μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς θα κληθούν να εγκρίνουν αντίστοιχη αύξηση κεφαλαίου ύψους 400 εκατ. ευρώ με έκδοση προνομιούχων μετοχών υπέρ του Δημοσίου.

Πηγή: tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More